logo

Otthon termeszthető gombakultúrák

Faanyag oltáson alapuló gombatermesztés

[PLEUROTUS HYBRIDA]

CSÍRÁZZA BE AZ ÖN ÁLTAL ELŐKÉSZÍTETT ALAPANYAGOT!

A gomba oltóanyag (más néven gombacsíra, de tévesen gombaspórának is szoktak hívni) gabonaszemekre futtatott gombafonalat, mycéliumot tartalmaz, mellyel az Ön által beszerzett és előkészített alapanyagot olthatja be. A megrendelt gombacsíra mellé részletes útmutatót is mellékelünk. Gomba oltóanyaggal előzetes megrendelés után tudjuk kiszolgálni telephelyünkön, de posai utánvéttel is rendelhet.

Nincs annál nagyobb öröm, mint kertünkben a többi haszon-, és kultúrnövény mellett megtermeszteni az ebédre való friss, zamatos ízű gombánkat is. A vállalkozó kedvűek megtapasztalhatják kertes házukban, hogy milyen lépésekből áll a szabadtéri gombatermesztés, figyelemmel követhetik növekedésüket és nem utolsó sorban hosszú ideig élvezhetik a friss gomba fogyasztás élményét.

Termék adatai

Származás:
Magyarország

Tömeg:
5 liter (kb 3 kg)/csomag

Termesztés időszaka:
kora tavasztól késő őszig

Termesztés helye:
A kert árnyékos szeglete, pince

Gombák növekedése:
Gombafajtól függően 8-25 °C fok, csapadékos időjárási körülmények esetén

Élettartam:
1-5 év

A gombacsírák faanyagra történő oltásának első lépése, hogy az adott gombacsírához a megfelelő fát szerezzük be oltáshoz. A fa döntéstől számítva nem lehet több 2-4 hónaposnál, mivel a gomba kicsírázásához elengedhetetlen, hogy a fa 50-70%-os víztartalommal bírjon. Az átszövetés védett, tiszta helyen kell végbemenjen, ahol a csírából és az összedarabolt fából rakatot kell készíteni. Az ezután következő átszövetés fázisa minden gombánál eltérő időtartamot vesz igénybe a kiválasztott fa fajtájától, annak keménységétől függően. Ennek hossza 5 hónaptól 8 hónapig terjed. A kertbe való kiültetéstől számítva a termőre fordulásra 2-3 hónapot, de akár egy évet is várni kell (a kiválasztott gombajaftól függően). Aki ezt a hosszú időt ki tudja várni, azt a gomba többszörösen megjutalmazza türelméért, mivel a megfelelő időszakban kiültetett fadarabok nemcsak, hogy sokat de ráadásul még hosszú időn, 2 évtől akár 6 éven keresztül is (az időjárási körülményektől függően) friss gombát teremnek.

A megvásárolt 5 l-es (~3 kg) kiszerelésű gombacsírákhoz részletes termesztési útmutatót is mellékelünk, melybe leírjuk milyen fára van szükség az adott gomba oltásához, mekkora mennyiségre van szükség és hogyan történik az átszövetés, valamint a kiültetés. A fára oltható gombacsírák közül az alábbi természetben is fán élő gombák csíráit ajánljuk.

 
Laskagomba - Pleurotus hybrida - 5.950 Ft/csomag (az ár az áfát tartalmazza)
Szaka laskagomba - Pleurotus saka - 5.950 Ft/csomag (az ár az áfát tartalmazza)

Shiitakegomba - Lentinus edodes - 6.950 Ft/csomag (az ár az áfát tartalmazza)
Süngomba - Hericium erinaceus - 6.950 Ft/csomag (az ár az áfát tartalmazza)
Pecsétviaszgomba - Ganoderma lucidum - 6.950 Ft/csomag (az ár az áfát tartalmazza)

A kerti gombakultúrák természetes velejárója a kerti rovarok, állatkák kártétele, valamint az időjárási viszontagságok elleni védelem. A kerti kultúránkat ezért érdemes mindenképp tűző naptól mentes, árnyékos, szélvédett helyre telepíteni. A kártevők elleni védelem történhet mechanikusan (rovar/csiga/rágcsáló csapda készítése) vagy esetleg rovar-, csigaölő szerek használatával is.

Gomba csírát kétféleképpen vásárolhat:

Személyes átvétel budapesti telephelyünkön, előzetes megrendelés és időpontegyeztetés után.
Házhoz szállítva (GLS futárszolgálaton keresztül). A csomag díjszabását megtalálja a "vásárlás" menüpont alatt (fejlécben található menüsor).

 

Kapcsolat

Telephely:

Champex Kft., H-1222 Budapest,
Dévény u. 42-44.

hívjon minket:

Tel / Fax: +36 1 226 7200

írjon nekünk:

Email: [email protected]

nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 08:00-15:00

Hogyan jut el hozzánk?